Skrevt d. 07.12-2022

Motion og stimulering af en yorkshire terrier

Til trods for at opgaven for en yorkshire terrier i dag mest af alt er at skulle holde familien med selskab, så må du her ikke forvente, at der ikke stilles nogle krav til motion og stimulering. Det er utænkeligt at der findes nogle hunde der kan klare sig uden at blive aktiveret på den ene eller den anden måde, selvom det dog er forskelligt fra den ene race til den anden, hvilke behøv der gør sig gældende for den enkelte. Hvis du overvejer at anskaffe dig en yorkshire terrier, eller har du en derhjemme, så læs med her i guiden og find ud af, hvordan du bedst muligt giver din hund motion og stimulering der passer til dens ønsker og behov. 

Yorkshire Terrier Motion

Forhistorien for en yorkshire terrier 

I dag er en yorkshire terrier en hund der mest af alt bruges som selskabshund. Det er en af de hunderacer der som oftest anbefales som en race der er velegnet til førstegangs hundeejere og hundefolk der ønsker en hund der ikke stiller de store krav til tidligere erfaring. Dette betyder dog ikke, at det ikke kræver noget af dig som person og familie i forhold til aktivering. Tidligere var en yorkshire terrier en hund som de fattige bragte med til området i England og som hurtigt spredte sig som vinden, med den helt klare og store egenskab i byerne, at de var fantastisk dygtige til at fange mus og rotter og holde vagt i boligerne. De vagtsomme og opmærksomme egenskaber har en yorkshire terrier med sig i dag, hvilket mest af alt viser sig ved at den er klar på leg hele døgnet rundt, uanset om det er store eller små der lægger op til sjov og ballade. Mange gange hører man faktisk også, at en yorkshire terrier er en hund der mest af alt minder om en legesyg kat, der altid er klar til at gribe fat i garnrullen når den kommer rullende. 

Begrænset med fysik 

En yorkshire terrier stiller bestemt ikke de store krav til de fysiske udfoldelser i hverdagen. Der er her tale om en hund med korte ben og en meget lille kropsvægt, ja faktisk en af de mindste at finde blandt de mange hunderacer, og derfor må du ikke forvente at den kan hverken gå eller løbe i høj fart over lange afstande. Den lille hund vil meget gerne ud og opleve verden, men helst ikke i for lang tid ad gangen, hvilket også gør hunden ideel til pensionister eller de familier hvor det ikke er den aktive livsstil der står øverst på prioriteringslisten. Med en daglig gåtur i løbet af dagen, er det intet problem at aktivere din yorkshire terrier fysisk, så længe der bare er lidt leg og sjov i huset fra tid til anden, lidt tovtrækkeri eller hente bold leg, gemmeleg eller hvad der nu er din hunds yndlingsleg. 

Stimulering Yorkshire Terrier

En kvik og klog hund 

Hvis du leder efter en kvik og klog hund, så er det en yorkshire terrier der burde være øverst på din liste af hunderacer. Hvad den har fået mindre i størrelse har den måske fået mere i intelligens. Det er i hvert tilfælde en hund der slet ikke har nogle problemer med at regne ud hvordan den skal klare de udfordringer den måtte stå overfor i løbet af hverdagen. Den finder også mange gange alternative metoder til at komme i mål, særligt hvis det gælder om at opnå den opmærksomhed fra sine yndlingsmennesker, som den selv mener at den i høj grad har fortjent. Hvis du gerne vil træne din hund til at udvise seje tricks eller nøje lydighed og agility eksempelvis, så er det intet problem med en yorkshire terrier. Her er det særligt blevet populært at bruge klikker træning for at komme hurtigt i mål med de ønsker som du har for træningen og ender med en hund der villigt tilbyder adfærd som den ved du ønsker at se. 

En hund med brug for udfordringer 

Det kan godt være, at en yorkshire terrier ikke stiller de store krav til de fysiske udfoldelser i hverdagen, men den vil i høj grad gerne have mentale udfordringer som den kan gå og gruble på i stedet. Nogle af de steder hvor du kan aktivere din yorkshire terrier mentalt, er blandt andet ved at træne lydighed eller spor, hvor den skal bruge sin intelligens eller sanser. Yderligere kan det også være en fordel for en yorkshire terrier at komme ud hvor den kan være social med andre hunde. Dette kan blandt andet være i form af den lokale hundeskov, men det kan også være aftaler du laver med andre hundeejere der har mindre typer af hunde i hjemmet og som kunne interagere godt og sikkert med din lille bedste ven.