Skrevt d. 05.12-2022

Kræver daglig børstning og en tur til hundefrisøren

Den søde og livlige Yorkshire Terrier har en pels, der er glansfuld og silkeagtig og kan blive lang, så den kræver daglig børstning og regelmæssig pleje. Ydermere kan den få ganske langt hår, der kan ende med at være i vejen foran øjnene på den, så her skal man som ejer tage den en tur til hundefrisør. 

Yorkshire Terrier Pleje

Væn hunden til pleje fra hvalp 

Når du har anskaffet dig den søde og nuttede Yorkshire Terrier er der nok at se til med opdragelse, gåture, mad og pleje. Her giver vi nogle tips til, hvordan din Yorkshire Terrier kan vænnes til at få plejet sin silkebløde og glansfulde pels kontinuerligt. Det er vigtigt, når du får den som hvalp, at du hjælper den godt i gang med at blive vænnet til at få plejet pelsen, og at du nusser om den. Her kan du bruge en metalkam med brede tænder til at rede dens hår med på daglig basis. Gør det til en leg for den, og giv den masser af ros og godbidder mens du reder den. Så vil den synes, at det bare er en hyggelig legestund med dig. 

Tag den med til hundefrisør

Fordi en Yorkshire Terrier kan få langt hår, der generer den i øjnene, er det en god ide at tage den med til en hundefrisør, der kan klippe dens hår i panden, ved poterne og ørerne, som er sarte områder. En Yorkshire Terrier har ikke, som mange andre hunderacer, en sommerpels og en vinterpels, som er sæsonbestemt, men den samme pels hele året rundt. Derfor er det ekstra vigtigt, fordi den ikke naturligt taber sin pels, at man tager den med til frisør og bliver klippet over hele kroppen. Ellers bliver pelsen alt for lang og sammenfiltret og tung for hunden at rende rundt med. 

Sæt pandehåret op

Eftersom en Yorkshire Terrier får langt pandehår, kan du også vælge at sætte det op i en tot med en lille sløjfe. Det ser nuttet og kønt ud, og giver den et mere kækt udtryk. Det vil selvfølgelig også gøre, at den kan se bedre ud af øjnene. 

 

Hvor ofte er det nødvendigt med en vask? 

En Yorkshire Terrier har brug for et bad på månedlig basis og efter behov, når den er blevet særligt beskidt og våd. Dens pels bliver hurtigt filtret og snavset, og den skal derfor både redes og vaskes jævnligt. Her kan du bruge en mild hundeshampoo, der har en lavere PH værdi end menneske shampoo, som er blid mod dens hud og pels. For at I får den bedste oplevelse med hele vaske situationen er det godt, at du har alle remedierne klar til processen, så du ikke skal gå fra hunden undervejs. Hav derfor shampoo, håndklæde, føntørrer og godbidder parat, så du samtidig kan holde hunden under vask og tørring. Hvis du er usikker på at gøre det alene, kan I også være to om det, så den ene holder den og den anden vasker, skyller og tørrer. 

Disse trin skal I følge til vask, skyl og tørring: 

  1. Sæt hunden i en balje eller i badekarret på et skridsikkert underlag og indstil vand temperaturen, så den er lidt varmere end lunken. Hunden må ikke komme til at fryse. 
  2. Tag en lille klat shampoo i håndfladen og sæb hundens pels ind ved lange og masserende strøg. 
  3. Tjek samtidig for rifter, sår, flåter og små grene i pelsen samt små sten i mellem poterne. 
  4. Skyl grundigt efter med vand, gerne to gange, så du er sikker på, at sæben er ude af pelsen. 
  5. Tør grundigt med et håndklæde og føntør til sidst. 

Din York Shire Terrier skal omvendt heller ikke vaskes for ofte, hvis der ikke er nogen grund til det. Den har nemlig et sundt lag fedt, som nærer dens hud og pels på en gavnlig måde. Dette vasker man af, hvis man bader den for ofte. Det er dermed ikke et tegn på vanrøgt, når du ikke lader den gå i bad ofte. Det er noget, der vil afhjælpe, at den får eksem, hud irritationer, betændelse og sår. 

Anden pleje til din Yorkshire Terrier 

Din Yorkshire Terrier er en hund, der skal have pleje på andre områder end lige vask, klipning og børstning/redning af pelsen. Her tænker vi på dens tandpleje, negle/kløer og almindeligt helbredstjek.

Her kan du med fordel tjekke dens tænder efter, når du børster dem, så du jævnligt holder øje med, om der skulle være paradentose, dårlige tænder eller andet, der skal tjekkes af en dyrlæge. Ligeledes kan du tjekke dens poter og ører efter på daglig basis for sår, rifter, betændelse og flåter, der måtte genere den. 

Klip klørene jævnligt 

En Yorkshire Terrier går som regel på et blødt gulv og underlag og får dermed ikke slidt sine kløer så meget. Derfor skal de også klippes med jævne mellemrum. Du kan høre det, hvis de er blevet for lange. Så klikker de hen ad gulvet, og dette er noget, som skal klippes med det samme, for det kan være smertefuldt for hunden at gå rundt med for lange kløer. Gør det selv eller lad dyrlægen eller en hunde groomer om at gøre det. Det anbefales, at du klipper kløerne en gang om ugen, så der undgås skader. 

Pleje Yorkshire Terrier

Børst tænderne 

Hunderacen har bedst af få børstet tænder en gang om ugen, hvor du bruger special tandpasta til hunde. Den skal også her vænnes til som hvalp, at du tager fat omkring dens mund og får den til at åbne op, så du kan komme ind med tandbørsten, og at den skal sidde stille imens. Du kan nærme dig dette ved at starte med at give den en godbid, så den åbner munden og derfra holde munden åben og sørge for først at gøre det i kort tid, så den ikke synes, at det er alt for ubehageligt at have munden åben.

Børstning/redning med en metalkam 

En Yorkshire Terrier har et langt, silkeagtigt pelslook, som gør, at den skal have redt sin pels på daglig basis. Brug her en bred metalkam og red den over hele kroppen. Hvis du gerne vil forkæle den ekstra meget, kan du tage den til en hunde groomer eller en frisør, der både klipper, vasker og reder pelsen godt i gennem. 

Observer dens adfærd 

En Yorkshire Terrier er som regel en sund og rask hund, der er livlig og glad. Du skal dog altid som ansvarlig hundeejer altid observere dens adfærd og se, om den opfører sig anderledes end normalt. Hvis den bliver ved med at slikke sig et bestemt sted eller forsøger at klø sig selv med poterne eller op ad dig, kan der være noget, der sidder og generer den. Dette skal altid tages alvorligt, og tjekkes efter, enten af dig selv eller via en dyrlæge. En Yorkshire Terrier har også tendens til at få filtret sin lange silkeagtige pels sammen i klumper, så red den hver dag, så der ikke opstår klumper og filtet pels. 

Når du har gjort dit til at pleje og passe din skønne Yorkshire Terrier, er der bare masser af glæde og eventyr forbundet med at have denne lille søde og livlige hund. Når den trives godt, er der energi, nysgerrighed og modighed forbundet med denne lille hunderace, der vil elske at blive nusset og plejet og få din udelte opmærksomhed.